Sibirisk lärk

Sibirisk Lärk används i stor utsträckning i som ytterpanel till fastigheter, som altanvirke eller till tak. Eftersom att den skapar ett naturligt utseende och åldras fantastiskt vackert. Den blir naturligt grå med tiden om man ej behandlar den. Man använder Sibirisk Lärk som trall till altanen eller för att bygga trädäck med. Eftersom den har hög slitstyrka och fasthet mot röta. Detta för att den är nästintill självimpregnerad av naturens egna vätskor. Tänk dock på att livslängden minskar om man låter den gå obehandlad. Även om den kan bli mer estetiskt tilltalande med den gråa färgen. Som ytterpanel på väggar eller som takpanel så är det enkelt för vattnet att rinna av. Vilket därmed ökar livslängden något eftersom den Sibiriska Lärken ej suger åt sig mycket vatten.

Om man har Sibirisk Lärk förvarat utomhus ska man helst täcka över det med någon form av presenning. Man ska även gärna fläkta det underifrån för att se till att det inte bildas något mögel. Trädet kan växa och bli upp till 40 meter när det får växa fritt. Eftersom det växer väldigt långsamt så är densiteten väldigt hög, träet är alltså väldigt tungt.

Sibirisk Lärk som snickarvirke

När man arbetar med Sibirisk Lärk ska man tänka på att alltid förborra hålen man ska skruva i. Att också tänka på att se till så skruvhuvudet hamnar i höjd med träet och inte sjunkas in i träet. Detta för att minska risken för att det ska uppstå sprickor i träet. Träets densitet är väldigt hög pga. det långsamma växandet, tillsammans med de naturliga hartserna och syrorna. Tillsammans med den höga andelen kärnträ så ökar risken för att träet kan spricka något i kanter och änder. Detta motverkar man enkelt med att såga bort den lilla del som spricker på träet.

På Wikipedia kan du läsa mer om den sibiriska lärken.